Småföretagare får anbudshjälp

Dalarnas många småföretag ska bli flitigare anbudsgivare. Med den målsättningen erbjuder Upphandlingsdialog Dalarna bland annat en dagslång utbildning i varje dalakommun.

I Dalarna omsätter de offentliga upphandlingarna runt 20 miljarder kronor per år. Upphandlingsdialog Dalarna, ett samarbetsprojekt mellan nio myndigheter och organisationer, vill få fler små företag att vara med och konkurrera om dessa affärer.

Av sammanlagt cirka 16 000 små dalaföretag lägger endast 15 procent anbud i offentliga upphandlingar. För att höja den siffran erbjuds företagen nu utbildning:

– Det här är ett unikt tillfälle att få hjälp och kunskap i hur en offentlig upphandling går till och därmed få insikt i hur man kan göra affärer med offentlig sektor, säger Kerstin Angberg Morgården, processledare för Upphandlingsdialog Dalarna vid länsstyrelsen.

Heldagsseminarier arrangeras tillsammans med länets femton kommuner. För att så många företagare som möjligt ska kunna gå är det fritt att välja dag och kommun själv, oavsett var i länet man har sitt företag.

Kerstin Angberg Morgården räknar med att runt 140 företag ska nappa på erbjudandet.

– Deltagande företag kommer även att erbjudas individuell rådgivning och stöd i en faktisk anbudssituation, fortsätter hon.

Det individuella stödet i ett specifikt anbudsärende debiteras till självkostnad. Upp till fem timmar kan fås till en kostnad av 350 kronor per timme.

Utbildningsseminarier hålls i samtliga Dalarnas kommuner. Start blir det den 29 november i Malung-Sälens kommun med målgång i Orsa den 9 februari 2017.

– Vi kommer att i efterhand ställa frågor till de deltagande företagen för att ta reda på om projektets aktiviteter lett till man lämnat anbud och därmed också fått ökad sysselsättning i företaget.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *