Daniel Forslund
Daniel Forslund öppnar förfarandet. Foto: Anna Molander.

Skrotar konkurrenspräglade dialogen

Strax innan jul avbröt Region Stockholm upphandlingen av sin framtida vårdinformationsmiljö. Nu är det dags att återigen annonsera jätteaffären och det blir utan konkurrenspräglad dialog men med förlängd anbudstid.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen har gjort det. Precis som den så kallade Sussagruppen med regioner som Västerbotten, Blekinge och Örebro län. Alla har upphandlat nya vårdinformationssystem.

De förstnämnda valde Cerner som leverantör och Sussa tog Cambio.

Region Stockholms väg har varit krokigare. Efter två avbrutna försök, det senaste på grund av svag konkurrens, är det dags igen att utannonsera upphandlingen.

– För att möjliggöra för fler aktörer att lämna in anbud förlänger vi anbudstiden till 11,5 veckor istället för 8,5 veckor, säger Daniel Forslund, liberal ordförande i regionstyrelsens innovations- och utvecklingsutskott.

Framtidens vårdinformationsmiljö är den största investeringen på flera decennier i Stockholm för att modernisera och digitalisera hälso- och sjukvården.

– Både personal och patienter behöver skyndsamt bättre digitala stöd för en säkrare och mer sammanhängande vård, därför är denna upphandling så viktig, fortsätter Daniel Forslund.

Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för vårdens medarbetare och öka patientens insyn och delaktighet i den egna vården. Dessutom hoppas Region Stockholm kunna stärka möjligheterna för forskning och kvalitetsutveckling samt bidra till ett bättre resursutnyttjande i vården.

Utöver förlängd anbudstid hoppas regionen att öppet förfarande istället för konkurrenspräglad dialog ska locka fler anbud:

– Vi ger nu samtliga potentiella anbudsgivare möjligheter att granska och lämna in sina anbud.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *