Kerstin Angberg Morgården
Kerstin Angberg-Morgården bjuder in till kurs. Foto: Länsstyrelsen Dalarna.

Så tänker en upphandlare

Småföretag i Dalarna får hjälp med att vässa sina möjligheter att ro hem offentliga kontrakt. På en kommande kurs lärs bland annat ut hur upphandlare tänker.

IKEA

Upphandlingsdialog Dalarna fortsätter att arbeta för bättre upphandling. Målgrupperna för detta samarbetsprojekt, som involverar nio myndigheter och organisationer, är såväl företagare som inköpare och politiker.

Nu närmast erbjuds en kostnadsfri utbildning för Dalarnas småföretagare i hur det går till att lämna anbud och att delta i offentliga upphandlingar:

– Målsättningen är att främja regional näringslivsutveckling genom att fler företag i Dalarna deltar i offentliga upphandlingar, förklarar Kerstin Angberg-Morgården vid enheten för landsbygd och hållbar tillväxt på Länsstyrelsen Dalarna och som också är projektledare för Upphandlingsdialog Dalarna.

Utbildningen sker på fyra olika platser i länet: Hedemora den 28 november, Falun den 29 november, Gagnef 30 november och Leksand 4 december. Kursledare är Björn Brandell och Karin Kaibel.

– Det är en unik satsning som görs för länets småföretag, säger Kerstin Angberg-Morgården.

Byggt på anmälningar och intresset för tidigare utbildningsrundor räknar med att även denna gång nå ett hundratal företagare.

– Vid tillfället i Leksand riktar vi oss enbart till arbetsintegrerande företag.

Kerstin Angberg-Morgården berättar att hela upphandlingsprocessen gås igenom under kursen. Från var man hittar annonserna till hur tilldelningsbeslut överprövas.

– Vi tar också upp hur inköparen eller beställaren tänker och vad man som leverantör särskilt ska förbereda sig på vid en offentlig upphandling.

I december är Upphandlingsdialog Dalarnas första fas över. Med bland annat en dalamodell för direktupphandling har små företag stått i särskilt fokus. Målet är att med stöd från länsstyrelse och EU-pengar via Tillväxtverket fortsätta projektet under ytterligare tre år:

– Vi hoppas på ett positivt besked på vår nya ansökan i december för fortsatta arbete med bland annat nya utbildningsinsatser för företagare och rekommendationer till upphandlande myndigheter inom områden som miljö och social hållbarhet.


P2P före årsskiftet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *