Målare
Omtvistad måleriupphandling. Foto: Candybox Images.

Protesterar mot blindtest

Förloraren i striden om vem som ska få leverera måleriprodukter till Ljungby kommun ger sig inte. I centrum för striden om målarpytsarna står ett blindtest.

I fjol våras upphandlade Ljungby kommun och Ljungbybostäder måleriprodukter. En inte alltför stor och på många sätt vanlig upphandling som det normalt knappast brukar bli strid kring.

Fast kamp blev det. Och risken för att striden om målarfärgen rinner iväg till högsta instans är påtaglig.

Fyra anbud lämnades in och det är den måleriföretagare som lämnade lägsta anbudet som anför striden. Innan upphandlingen avgjordes beslutade kommunen att särskilt testa en färg – den billigaste, som för övrigt kommer från Norges näst största färgfabrik Gjøco.

Anbudsgivaren protesterade mot särbehandlingen och krävde ett blindprov av färg från samtliga anbudsgivare. Provmålningen syftade till att undersöka produkternas hanterbarhet.

Kommunen gick med på kravet och det är kring detta blindtest som striden nu kretsar.

Klagande anbudsgivare noterar att två leverantörer lämnade in färg från samma tillverkare – och att de fick olika betyg i testet. Dessutom noteras att en av de tre kommunanställda testarna har en (visserligen godkänd) bisyssla som styrelseledamot i ett måleriföretag.

Åsikten är, kort och gott, att testet inte utförts på objektiva grunder. Kommunen menar att den billigaste färgen är ”stänkig” och brister i miljömärkning. Testet anses ha gått rätt till, utan jäv.

Förvaltningsrätten gick på kommunens linje. Kammarrätten beviljar inte prövningstillstånd. Leverantören ger sig inte utan är enligt tidningen Smålänningen redo att ta saken till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *