Jone Sølvik
Överdebitering är inte ovanligt enligt Jone Sølvik. Foto: Inyett.

Överdebiterat: toppen av ett isberg

ABA Skol kan ha överdebiterat kommuner landet över med mer än tio miljoner kronor. Inyett hjälper dem som inte har tid eller resurser att fixa fram underlaget för att få pengar tillbaka.

Enligt det Helsingborgsbaserade säkerhetsföretaget Inyett har ABA Skol överdebiterat 116 kommuner. Som Inköpsrådet tidigare berättat har en fyrtioprocentig rabatt på varor som under flera år avropats från SKL Kommentus ramavtal Lekmaterial 2013 inte dragits av.

Just nu hjälper Inyett 28 kommuner med att få tillbaka skattekronor som betalts i onödan. Det handlar om mer än en och en halv miljon kronor.

– Dessa kommuner har i snitt 57 000 kronor att hämta tillbaka, berättar Jone Sølvik, vd för Inyett.

Inyett erbjuder primärt en automatisk tjänst som uppmärksammar felbetalningar och transaktioner till oseriösa aktörer. Dessa utredningar är däremot helt manuella och hanteras av en grupp om tre personer.

– För att få grepp om de missade rabatterna granskas fakturorna på rad- och artikelnivå och jämförs med avtal, vilket är ett ganska tidsödande arbete.

Om de kommuner som tagit hjälp från Inyett med återkravet är representativa handlar det om 6,6 miljoner kronor för mycket betalt.

Fast samtidigt sticker en av de 28 kommunerna ut med sitt krav på 610 000 kronor. Skulle det finnas fler kommuner som köpt lika mycket kan det i slutändan bli en utgift för ABA Skol på över tio miljoner kronor.

Jone Sølvik berättar att han har mött kommuner som inte tycker sig ha tid eller resurser att följa upp ABA Skols fakturering:

– Informationen kom ju under den tid på året då kommunernas ekonomiavdelningar är som mest överlastade med bokslutsarbete.

Kostnaden för att få pengar tillbaka ligger på ungefär tio procent av återkravsbeloppet. SKI, SKL Kommentus Inköpscentral, har lovat att stå för den utgiften upp till en viss nivå.

Dessvärre är inte det här fallet unikt menar Jone Sølvik. Att ha full koll på den stora mängd fakturor som varje år kommer till en kommun är ett elefantjobb. De cirka 200 kommuner som använder Inyetts automatiserade tjänst får i genomsnitt 37 000 fakturor årligen.

– Jag har visserligen inga råa siffror, men magkänslan är att det inte är ovanligt att offentliga verksamheter överdebiteras från sina leverantörer.

Han ser en tydlig marknad för den typ av granskningsarbete som just nu görs.

– Kommuner vill såklart inte bli lurade. Ett avtal är ett avtal.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *