Södertälje
Levande stadskärna. Foto: Thomas Aziz.

Missnöje med julklappen

Södertälje kommuns julklappar till de anställda uppskattas inte av alla. Presentkort för över fem miljoner kronor har direktupphandlats.


Kritiken mot Södertälje kommuns julklappar är hård. Konkurrenskommissionen, en lobby- och expertgrupp som uppmärksammar snedvriden konkurrens, är missnöjd. Kritik hörs också från innehavare av butiker på andra ställen än i citykärnan.

Utan att ge någon annan möjlighet att lämna anbud har kommunen vänt sig direkt till köpmannaföreningen i city för att teckna avtal om minst 5 000 presentkort per år på vardera maximalt 250 kronor. Presentkorten delas ut som julgåva till kommunens personal och löses in i Centrumföreningens medlems­butiker.

– Agerandet är olagligt och snedvrider konkurrensen, varför det finns skäl att rikta allvarlig kritik mot Södertälje kommun, säger Per Eklund, ledamot i Konkurrens­kommissionen.

Avtalet har enligt granskningen hittills utnyttjats till köp av presentkort för över fem miljoner kronor.

Konkurrenskommissionen erbjuder dem som granskas att yttra sig över en preliminär bedömning. Något svar kom aldrig från Södertälje inom anvisad tid. Elof Hansjons, socialdemokratisk ordförande i personalutskottet, bemöter dock delar av kritiken i Länstidningen, genom att skriva:

– Södertälje ska vara en egen stad och inte någon förort. Då behövs en levande stadskärna och en tanke bakom årets gåva är att stödja denna utveckling och samtidigt ge en gåva som i huvudsak kan passa alla medarbetare.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *