Köpfest på Ikea utan ramavtal

Det faktum att Ikea inte är ramavtalspart i särskilt många offentliga upphandlingar verkar inte avskräcka landets kommuner. Härjedalen är knappast ensamt om att spontanköpa friskt i möbeljättens varuhus.

Under fjolåret handlade medarbetare på Härjedalens kommun för närmare 200 000 kronor på Ikea. Enligt Länstidningens kartläggning har inköpen skett utan att kommunen haft något avtal med möbeljätten – något som man däremot haft med en rad andra leverantörer av aktuella varor som möbler, inredning och lekutrustning.

Tidningen konstaterar att Ikeaköpen är intäkter som ramavtalsbutikerna går miste om. Härjedalens kommuns ekonomichef Ola Regnander påpekar att varor som det finns avtal för ska köpas från upphandlade leverantörer:

– Principen är att vi ska följa avtalen så att vi får bättre priser. Avtal ska alltid vara förstahandsvalet, säger han till Länstidningen.

Kommunens upphandlingspolicy är tydlig. Här slås fast att hög avtalstrohet är en förutsättning för att uppnå förmånliga affärsvillkor.

Ikea verkar hittills inte ha prioriterat offentliga upphandlingar. Ändå köper det offentliga en hel del i företagets 20 svenska varuhus.

Till de fåtaliga ramavtal som Ikea finns med på hör SKL Kommentus Inköpscentrals Möbler 2013 som dock går ut i höst. Även Upphandlingsbolaget i Göteborg har ramavtal. Avtalskategorin ”hemlika miljöer” beskrivs som ett komplement till befintliga avtal för möbler till offentliga miljöer såsom kontor, konferensutrymmen, skolor och vårdinrättningar.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Köpfest på Ikea utan ramavtal

  1. Ramavtalet mellan SKL Kommentus Inköpscentral och IKEA gäller 2014-10-27 – 2016-08-24 med möjlighet till förlängning ett (1) + ett (1) år. Ramavtalet omfattar endast arbetsstolar.
    /Conny Callin, marknadschef SKL Kommentus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *