Monica Green
Monica Green tycker att lobbyisterna får påverka för mycket. Foto: Anders Löwdin.

Het riksdagsdebatt om propositionen

Riksdagsdebatten kring regeringens upphandlingsproposition är het redan från start. Omröstning sker i eftermiddag.


Det hettade till redan från start i riksdagsdebatten kring regeringens proposition om nya regler för upphandling. Monica Green, socialdemokratisk ledamot i Finansutskottet, är besviken över att alliansen lämnar arbetarskyddet:

– Ni låter de oseriösa företagen få ta större och större marknadsandelar, säger hon med särskild adress till Maria Plass som är Moderaternas talesperson i upphandlingsfrågor.

Maria Plass anser för sin del att nuvarande lagstiftning ger möjligheter att exempelvis häva avtal med oseriösa leverantörer.

– Använd er av dagens möjligheter istället för att komma med nya förslag som missgynnar små företag och svenska företag, kontrar hon.

Monica Green lovar att Socialdemokraterna ska fortsätta att arbeta för ordning och reda på arbetsmarknaden. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna får en släng av sleven:

– Att ni så totalt böjer er för lobbyisterna.

Sverigedemokraternas röster vid eftermiddagens votering är viktiga. Det vet partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt som från talarstolen riktade kritik mot själva processen runt betänkandet.

– Sverige leds av en svag minoritetsregering. En minoritetsregering måste förankra sina förslag innan de presenteras, men regeringen låtsas om som man inte är i minoritet.

Han tycker inte heller att regeringen tagit till sig den massiva kritiken mot propositionen:

– Inte minst Lagrådet har haft omfattande invändningar.

Centerpartisten Peter Helander uppmärksammar förslagets komplexitet, tusen paragrafer, liksom Lagrådets invändningar som att lagen kan bli svår att tillämpa.

– Efter Lagrådets kritik trodde man kanske att regeringen skulle göra ett omtag.

Oscar Sjöstedt anser att propositionen har udden riktad mot småföretagen som i stor utsträckning är kollektivavtalslösa. Förslaget bedöms ha kraftigt negativa konsekvenser för det svenska företagandet:

– Regeringen skapar ett incitament för företag att hålla sig med utstationerad arbetskraft.

– Sverigedemokraterna kommer inte att medverka i en sådan politik.

Monica Green säger sig vara överraskad över Sverigedemokraternas omsvängning.

– Vad har hänt över sommaren? Ni går ifrån era egna löften till väljarna om att stötta kollektivavtalsliknade villkor.

Sker inga feltryckningar i kammaren pekar allt på att förslaget om att kräva anställningsvillkor i nivå med kollektivavtal stoppas.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *