Anar fuskig försäkringsupphandling

Konkurrensverket anar riggade försäkringsupphandlingar. Gryningsräder har genomförts hos bland annat Söderberg & Partners som dock avvisar misstankarna.


Konkurrensverket utreder misstänkt fusk runt försäkringsupphandlingar. För att säkra bevisning har verket gjort oannonserade inspektioner, så kallade gryningsräder, hos ett antal företag.

Enligt Konkurrensverkets kortfattade pressmeddelande misstänks otillåtna avtal eller samordning. Konkurrenslagen slår fast att det inte tillåtet för företag att samarbeta på ett sådant sätt att det hindrar konkurrensen.

Söderberg & Partners agerar, via S & P Assurans, rådgivare och försäkringsförmedlare i offentliga upphandlingar. Frågan som nu ska utredas är om bolaget systematiskt styrt affärer mot vissa försäkringsgivare.

– Vi uppfattar att det inte finns någon grund för misstankarna, men vi vill hjälpa Konkurrensverket på alla sätt vi kan för att de ska kunna genomföra sin utredning, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj, informationschef hos Söderberg & Partners.

Den fortsatta utredningen får visa om det finns fog för misstankarna att företagen kan ha överträtt konkurrenslagen. Utöver Söderberg & Partners granskas AIG och Protector.

– Vi har även tillsatt en utredning för att säkerställa att inte någon enskild individ agerat felaktigt, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj.

En gryningsräd är både en ovanlig och omfattande operation som sker utan förvarning och med assistans från Kronofogden. Arbetssättet kan liknas vid en husrannsakan med den skillnaden att Konkurrensverket inte tar material i beslag, utan enbart kopierar.

För att få genomföra en gryningsräd behövs tillstånd från Patent- och marknadsdomstolen. Företag som har deltagit i ett otillåtet samarbete kan få mildare påföljd om det hjälper till under utredningen.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *