Alf Jönsson
Alf Jönsson avbryter och utreder. Foto: Bengt Flemark.

Tvärstopp efter koppling till leverantör

Region Skåne stoppar omedelbart samarbetet med en IT-leverantör och beställer en extern granskning. Misstänkta oegentligheter i samband med upphandlingen är orsaken.

Vårdexpressen ät ett digitalt verktyg som snabbt och effektivt ska hjälpa primärvårdspersonalen med att bedöma patienters medicinska behov. Med hjälp av artificiell intelligens analyseras de uppgifter som patienten skriver in på en skärm på mottagningen eller online hemmavid.

– Med digitaliseringen kan vi jobba smartare och se till att personalen får mer tid att göra det som de är bäst på – att vårda patienter, sa Birte Sandberg, centerpartistisk primärvårdsnämndsordförande vid Region Skåne, när pilotförsöket inleddes i höstas.

Uppgifter har nu framkommit om misstänkta oegentligheter, läckage av information, under upphandlingen av systemet.  Regionen skriver i ett pressmeddelande att pilotprojektet stoppas samtidigt som allt samarbete med levererande Vårdinnovation Sverige avbryts.

– Vi ser så pass allvarligt på situationen att vi väljer att helt avbryta samarbetet med leverantören, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne.

Han säger att skattebetalarna har rätt att kräva att regionen lyfter på alla stenar och ser till att fakta kommer på bordet:

– Därför har jag beslutat att en fullständig granskning ska genomföras.

En oberoende extern utredare kommer bland annat att få i uppdrag att granska de förarbeten som gjorts inför upphandlingen och av upphandlingsprocessen.

Enligt SVT Nyheter Skåne är Region Skånes åttaåriga avtal med bolaget värt totalt 400 miljoner kronor. Region Skåne skötte också upphandlingen med fullmakt från Västra Götalandregionen och det avtalet värderas till cirka 600 miljoner kronor.

SVT har visat på flera nära familjekopplingar mellan företrädare för Region Skåne och leverantören. Enligt Vårdinnovation Sverige anställdes utpekad medarbetare efter det att upphandlingen genomförts och avtal tecknats.

Linus Svärm, medgrundare till Vårdinformation Sverige, säger att ägare, styrelse och ledning står bakom företagets medarbetare:

– Vi ser fram emot att utfallet av denna granskning ska sätta ett avslut på en situation med bland annat desinformation som påverkat våra medarbetare negativt.

Alf Jönsson bekräftar för sin del:

– Jag har fått kännedom om att ett av mina vuxna barn under hösten 2019 haft ett begränsat uppdrag för det aktuella företaget. Även om detta inte berör själva upphandlingen, ska det givetvis granskas.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *