Göran Lindgren
Göran Lindgren dömer ut leksaksköpen. Foto: Fotofabriken.

Rundar reglerna för superhjältars skull

Upphandlingsfel och dålig insyn i den förlustbringande superhjälteutställningen i Norrköping fick eventbolagsstyrelsen på fall. Fast bedömningen är att ingen agerat för egen vinning.

Marvel Avengers gjorde allt annat än publiksuccé i Norrköping, vilket bland annat skyllts på det varma vädret. Sommarens utställning på superhjältetema beräknas ha gått med runt elva miljoner kronor i underskott. Den förlusten ska ställas mot vinstprognosen på fyra miljoner kronor.

KPMG:s granskning visar bland annat att styrelsen för det kommunägda eventbolaget Upplev Norrköping varit alltför passiv. Den borde ha kontrollerat och begärt in mer underlag för att bättre kunna bedöma riskerna med utställningen.

– Nu när vi har tagit del av rapporten och en tredje part tittat på detta så kan vi i styrelsen konstatera att vi gjort misstag, säger Reidar Svedahl, ordförande i Upplev Norrköping, som ställer sin plats till förfogande.

Avgår gör också ytterligare fyra personer i den politiskt tillsatta styrelsen. Redan tidigare har eventbolagets vd fått sluta.

– Vi vill verka för bolagets bästa och visa att vi tar ansvar genom att avgå, fortsätter Reidar Svedahl som poängterar att ingen agerat för egen vinnings skull.

Till bilden hör att Upplev Norrköping medvetet kringgått lagen i arbetet med utställningen. Leksaker för 1,4 miljoner kronor har köpts in från en leverantör på orten, Lekia. Utan skriftligt avtal och upphandling.

Dessutom har fakturan delats på sju för att ”bättre passa med gällande attestplan” och inte bli en styrelsefråga.

Göran Lindgren, finansdirektör i Norrköping och sedan en tid tillförordnad vd för Upplev Norrköping, bekräftar för Sveriges Radio P4 Östergötland:

– Det är gjort för att runda regelverket så det är inte okej.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *