Dyra hund: inga oegentligheter

Försvaret friar sin hundtjänstenhet från oegentligheter. Fast några detaljer kring vad och hur den uteblivna upphandlingen granskats ges inte.

IKEA

Enligt P1-programmet Kaliber har försvaret mellan åren 2006 och 2014 köpt in avelshundar för minst tio miljoner kronor – utan regelrätt upphandling. Den uppseendeväckande motiveringen var att man inte heller upphandlar personal.

Programmen i Kalibers serie Hundfabriken ger vid handen att köpen i flera fall har det skett genom en fördyrande dansk mellanhand. Vederbörande har köpt valpar billigt i Tyskland för att sedan sälja dem vidare, till en helt annan prislapp, till svenska försvaret.

Ett exempel är den schäferhund som Försvarsmakten köpte för runt 250 000 kronor. Bara en månad innan såldes den för runt 19 000 kronor.

Med anledning av medias granskning av verksamheten vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet har myndigheten nu sett över vad som framkommit i medierapporteringen. Granskningen har inte påvisat några oegentligheter.

Enligt ett mycket kortfattat pressmeddelande föreligger därmed inte några skäl för myndigheten att vidta ytterligare åtgärder. Det slås fast att försvarsmakten har fortsatt förtroende för hundenheten och dess personal, ​som har till uppgift att förse krigsförbanden med tjänstehundar.

Kalibers redaktion har bett om att få ta del av granskningsrapporten och underlaget. Beskedet är det inte finns några sådana handlingar.

Samtidigt meddelar försvarsmakten att ett arbete med att titta på hur eventuella framtida hundinköp ska gå till pågår.


Easyfairs period 2

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Dyra hund: inga oegentligheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *