Magnus Johansson
Magnus Johansson ber om enkäthjälp. Foto: Emilie Johansson.

Vill veta vad företagarna vet

Europeiska kommissionen vill göra offentlig upphandling mer småföretagsvänlig. En del av det arbetet är att ta reda på vad svenska företagare faktiskt vet om hur upphandling fungerar inom EU.

Europeiska kommissionen ber om hjälp i arbetet med att undersöka små och medelstora företags medverkan i offentlig upphandling. Nu genomförs en enkät i bland annat Sverige som syftar till att förstå hur mycket små och medelstora företag vet om offentlig upphandling.

Magnus Johansson är expert på offentlig upphandling och konkurrens vid Företagarna. Han säger att medlemsföretagen kan vara med och påverka villkoren för offentlig upphandling i hela EU genom att delta i den enkätundersökning som kommissionen satt samman.

– Enkäten är en del av en djupstudie som kan besvaras av företagare i fem EU-länder, varav alltså Sverige är ett.

Enkätsvaren kommer att ligga till grund för arbetet att göra upphandlingslagstiftningen mer småföretagarvänlig. Det är något som Företagarna driver på:

− Jag tycker verkligen att alla borde ta chansen att besvara enkäten. Det visar att svenska företagare är intresserade av att delta i offentlig upphandling och ger en möjlighet att signalera vad i processen som fungerar bra och dåligt.

Enkäten består av elva rätt snabbt besvarade frågor och går att besvara under ett par veckors tid.

– Därefter kommer arbetet att fortskrida i form av två workshops där företag bjuds in för att delge erfarenheter. Rapporten förväntas vara klar någon gång i maj.

Magnus Johansson poängterar att svenska företagares åsikter är värdefulla:

− Upphandlingslagstiftningen i Sverige baseras ju till största del på EU-direktiv som är styrande för hur processen ska gå till. Vi på Företagarna vill förenkla den processen och nu öppnas en unik möjlighet att lämna åsikter direkt in i ”EU-maskineriet”.

Sverige har valts ut utifrån ett geografiskt och storleksmässigt perspektiv.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *