Inger Ek
Inger Ek erbjuder strategikoll. Foto: Andreas Blomlöf.

Så arbetar du strategiskt med inköpen

Upphandlingsmyndigheten vill se mer av strategiskt inriktat inköpsarbete. Därför lanseras ett webbverktyg som hjälper organisationer att göra jämförelser med andra och inte minst få konkreta tips.

Lagen om offentlig upphandling är, tvärtemot vad många tror, inget hinder för att arbeta strategiskt eller affärsmässigt. Upphandling kan användas för att skapa en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.

– Det finns stora möjligheter att arbeta strategiskt med inköpen för att skapa samhällsnytta för skattebetalarnas pengar, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.

För att uppmuntra fler att arbeta strategiskt med inköp lanseras Strategikollen i en betaversion. Med hjälp av denna webbaserade tjänst kan offentliga organisationer uppskatta nivån på sitt strategiska inköpsarbete, jämföra sig med andra och få konkreta utvecklingstips.

– Strategisk upphandling är en förutsättning för att organisationer inom offentlig sektor ska göra goda affärer.

Strategikollen vänder sig till upphandlingsansvariga, upphandlare, upphandlingschefer eller strategiska inköpare. Att svara på hela frågebatteriet tar ungefär 20 minuter.

Vid utvecklingen av tjänsten, som kommer att fortsätta under året, har myndigheten utgått från de sju inriktningsmål som finns i den nationella upphandlingsstrategin.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *