Morgan Jansson
Morgan Jansson lägger krokben för oseriösa anbudsgivare. Foto: Privat.

Många upphandlare vill bli varnade

Sveriges offentliga varningslista har lockat många upphandlande enheter. För att listan ska bli ett kraftfullt verktyg hoppas nu initiativtagaren Morgan Jansson att fler ska bidra.

I mars ”smyglanserades” Sveriges offentliga varningslista för att öppnas på allvar i augusti månad. Idag har 95 organisationer, från Haparanda i norr till Malmö i söder, anslutit sig till den kostnadsfria tjänsten. Sammanlagt räknar Svvar just nu in 128 användare.

– Intresset har varit stort för att ansluta sig, säger Morgan Jansson, initiativtagare till denna webbtjänst, och berättar att en blandning av kommuner, regioner och offentliga bolag är med.

Syftet med listan är att vetskap om oseriösa företag och leverantörer med bristande yrkesmässig förmåga inte ska stanna lokalt. Även om beslut om uteslutning alltid fattas enskilt av varje upphandlande myndighet/enhet är det nyttigt att få kännedom om uppgifter som är grund för uteslutning.

Just nu listas två företag med uteslutningsgrund. Morgan Jansson är övertygad om att det finns fler som ”skulle platsa” på listan. Han beskriver styrkan och baksidan av en ”delningssida” som inte har andra källor än användarnas egna erfarenheter:

– Om listan ska bli en bra hjälp behöver alla användare dela med sig av sina tydliga case. Jag erbjuder hjälp för att underlätta och hjälpa till att bedöma om det finns en giltig uteslutningsgrund.

Att det finns viss osäkerhet kring hur ett nytt redskap som detta får och ska användas är kanske ändå naturligt. Morgan Jansson funderar på att göra en enkät bland användarna för att höra vad de ser som utmaningar och vilka behov av vidareutveckling som kan finnas.

– En annan tanke är att samla rättsfall kring uteslutningar i syfte att bygga upp kunskap och trygghet för användarna att börja dra full nytta av listan.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *