Modernaste myndigheten
Lena Micko prisar Upphandlingsmyndigheten. Foto: Johanna Herbst.

Landets modernaste myndighet

Sverige har över 300 statliga myndigheter som arbetar för medborgare och företag. Upphandlingsmyndigheten är utsedd till modernast av dem alla.

Antalet utmärkelser som delas ut under Kvalitetsmässan i Göteborg är många. Sollentuna prisades under tisdagskvällen som 2019 års kvalitetskommun medan Lidingö utsågs till årets digitaliseringskommun. Region Gävleborg tilldelas Sveapriset som belönar innovationer inom vård och omsorg.

Priset som landets modernaste myndighet landar hos Upphandlingsmyndigheten. ”En liten myndighet med ett stort uppdrag, som på kort tid gjort en lång resa” skriver mässan på Twitter.

Prisjuryn noterar att det kan bli grus i maskineriet när tre myndigheter och tre olika kulturer ska bli en – som var fallet när Upphandlingsmyndigheten bildades år 2015. Här har man målmedvetet och snabbt skapat en myndighet där alla drar åt samma håll, med högt medarbetarengagemang och med uppdraget i fokus.

– Att vara modern innebär för oss att vi är nyfikna på och öppna för vår omvärld för att tillsammans med andra driva på mot en hållbar samhällsutveckling, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.

Upphandlingsmyndigheten tog äran i konkurrens av Centrala Studiestödsnämnden och Ekonomistyrningsverket. De tre slutnominerade myndigheterna var från början sex till antalet: CSN, Ekonomistyrningsverket, Energimarknadsinspektionen, Kemikalieinspektionen, Länsstyrelsen Värmland och Upphandlingsmyndigheten.

Bedömningen bygger på kriterier som kvalitet, enkelhet och effektivitet. Engagerade och kompetenta chefer och medarbetare är avgörande, liksom förnyelse och innovation. Juryn har också tittat på frågor kring hållbar miljö- och klimatmedveten utveckling.

Förra gången som priset som Sveriges modernaste myndighet delades ut, det var 2017, hamnade det hos Elsäkerhetsverket. Representanter för Kvalitetsmässan, Statskontoret, Pwc, Saco-s och ST ingår i juryn.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *