Fritt fram att låna en upphandlare

Leif Henriksson

Leif Henriksson. Foto: Vetlanda kommun.

Låna en av våra upphandlare och lär dig hur en upphandling går till samt vilka regler som gäller. Erbjudandet kommer från Vetlanda kommun och Njudung Energi.

Många företag känner fortfarande att upphandling är krångligt. Upphandlingsavdelningarna inom Vetlanda kommun och det kommunala bolaget Njudung Energi har en lösning. De lånar ut sig själva:

– För oss är det ett sätt att vara mer offensiva gentemot näringslivet genom att visa hur vi jobbar, säger Leif Henriksson, upphandlingschef vid Vetlanda kommun.

Att låna en upphandlare är inte svårare än att skicka ett mejl eller ringa kommunens kontaktcenter. Alla företag i kommunen har möjligheten.

– Tanken är att Vetlandaföretagen ska få förutsättningar att kunna delta i upphandlingar även i andra kommuner, inte bara i vår kommun.

Det småländska ”låneinitiativet” lanserades i anslutning till en workshop som Svenskt Näringsliv arrangerade med det lokala näringslivsbolaget Nuvab. Leif Henriksson gläds över mottagandet:

– Vi fick direkt efter träffen bokningar från flera företag. Lånet är kostnadsfritt för företaget och vi har bedömt att en till en och en halv timme är lagom för en introduktion, därefter hänvisar vi till exempelvis de tematräffar som ordnas.

Upphandlarna är flexibla. Man hälsar gärna på hos företaget, men kan även ta emot i kommunens lokaler. Möte via Skype är ett annat alternativ.

– Genom ökad kompetens får företagen bättre förutsättningar att vinna affärer om de väljer att lämna anbud och vi får ett större antal anbud i våra upphandlingar vilket är positivt ur konkurrenssynpunkt.

Det finns såklart tillfällen då ett upphandlarlån inte är möjligt. Om ett företag står i begrepp att buda i en upphandling som kommunen annonserat är ett besök inte lämpligt – utan får skjutas till dess att den upphandlingsprocessen är över.

Praktisk hjälp med att lämna anbud och/eller tolka underlag som ligger ute på annons (även om det rör en annan kommun) ges inte heller.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *