Inköpscentraler vill samarbeta brett

Ville Gruner

Ville Gruner ser positivt på utbyte av erfarenheter. Foto HBV.

Just nu träffas en rad europeiska inköpscentraler i Stockholm. HBV är tillsammans med EU-kommissionen värd för det möte som ska bereda väg för mer och närmare samarbete framöver.

Representanter för flera upphandlande inköpscentraler är just nu i Stockholm för att diskutera möjliga samarbeten och gemensamma upphandlingar över landsgränserna. Workshopen är ett samarrangemang mellan HBV och EU-kommissionen.

Ville Gruner, upphandlingskonsult på HBV, säger att det är en ära att tillsammans med EU-kommissionen få stå värd för träffen:

– Vi har mycket att lära av varandra.

Han berättar att detta är ett nytt erfarenhetsutbyte. Det har inte tidigare hållits några liknande EU-workshopar med fokus på operativt samarbete.

HBV betjänar Sveriges allmännyttiga bostadsbolag. Inköpscentralen genomför samordnade upphandlingar för produkter och tjänster kopplade till byggnation, renovering och förvaltning av fastigheter. Allmännyttan kan genom HBV shoppa på drygt 180 ramavtal.

HBV är mötets enda organisation från Sverige. Övriga kommer från EU-kommissionen, Italien, Frankrike, Litauen och Irland. Det kommer en eller två deltagare per land och alla organisationer, förutom HBV, är stora statliga inköpscentraler som upphandlar brett i många branscher.

Under workshopen kommer möjliga framtida upphandlingssamarbeten att diskuteras:

– Vi tror att vi kan hitta nya vägar för bättre villkor och större medlemsnytta och att öppna möjligheten för att få in ny teknik utifrån och även föra ut svensk teknik i Europa, säger Ville Gruner.

Erfarenhetsutbyte om inköpsstrategier, dynamiska inköpssystem, marknadsanalys och upphandlingsverktyg står också på schemat under dagarna. Förhoppningen är att detta ska bli början till ett långsiktigt samarbete med konkret fokus på förbättrade upphandlingar och affärer.

– Vi är särskilt intresserade av att diskutera hur vi kan hjälpa varandra och samarbeta i upphandling inom bygg, energi och innovation i framtiden.

Hur kom det sig att ni på HBV blev mötesvärd?

– Kommissionens upphandlingsavdelning kontaktade oss för att de behövde en partner för att börja bygga ett samarbetsnätverk, för att underlätta öppet samarbete och affärer på den gemensamma europeiska marknaden, summerar Ville Gruner.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *