Hannes Dernehl
Hannes Dernehl visar hur ny teknik som maskininlärning kan användas på Inköpsrådets konferens P2P.

Få ett helhetsgrepp om digitala inköp

Digitalisering står högt upp på agendan för många inom inköp. Inköpsrådet arrangerar en heldagskonferens som ger en inblick i både den framtida utvecklingen och konkreta exempel, råd och erfarenheter från andra inköpsorganisationer.

Den 12 februari 2019 ges ett brett perspektiv på de möjligheter och utmaningar som digitaliseringen innebär för inköp, i både offentlig och privat verksamhet. Då arrangeras den årligen återkommande konferensen P2P, Purchase to Pay, på Berns i Stockholm.

I år ligger fokus dels på framtida möjligheter och dels på praktiska erfarenheter från inköpsorganisationer som har tagit de första stegen på resan. I framtidsdelen ges en inblick i hur tekniker som maskininlärning, big data och semantisk textanalys kan användas i inköpsprocessen. Här kommer deltagarna att få ta del av praktiska demonstrationer som visar teknikens möjligheter.

– Tjänsteutvecklingen inom maskininlärning och textanalys går extremt snabbt. Tekniken används idag inom flera andra verksamheter, och kan också ge stor nytta inom inköp. Redan nu kan tekniken användas för att tolka avtal, förfrågningsunderlag eller inköpsmönster och sålla fram exempelvis potentiella svagheter eller områden där det finns förbättringspotential, säger Hannes Dernehl, grundare av Tendium och en av talarna på konferensen.

I ett separat segment ställs leverantörer till svars för hur pass väl rustade de är för den nya tekniken, hur den kan införas i deras system och när deras visioner blir verklighet i konkreta produkter på marknaden.

Dagen avslutas med ett pärlband av praktikfall där inköpsorganisationer redogör för sina erfarenheter av att använda digitala verktyg i sina processer. Här kan du bland annat ta del av hur Svedala har automatiserat sin spendanalys, hur Praktikertjänst har lyckats med att införa sitt digitala inköpssystem i en decentraliserad organisation samt hur e-faktura kan bli en del av digitaliserade dokumentflöden som är oberoende av distributionskanal.

En digital inköpsprocess innebär införandet av nya IT-system, som ofta kan vara komplexa. Det är därför en central punkt att köpa rätt system för att genomföra digitaliseringen. En av programpunkterna tar fasta just på hur du kravställer IT-systemen så att verksamheten når målen för digitaliseringen.

– Inom det här området är det extra viktigt att som beställare ta del av leverantörernas förmåga och innovationskraft. Att på ett tidigt stadium i beställningsprocessen låsa fast sig vid vissa specifikationer eller krav ökar risken för att införandet av IT-systemen havererar, säger Petter Ulander från Advice U som under dagen visar på effektiva metoder för att kravställa komplexa IT-system.

Här kan du läsa mer om konferensen P2P, Purchase to Pay.

Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *