Nya sedlar

Så mycket ökade upphandlarnas löner

Inköpsrådets färska lönestatistik visar på goda löneökningar i snitt för svenska upphandlare. Men ökningarna är ojämnt fördelade. I Stockholmsområdet är ökningar betydligt större än på mindre orter och chefernas löner stiger mest, även i procent räknar.

Inköpsrådet genom varje år en omfattande lönekartläggning av löner för olika titlar inom offentlig upphandling. Senaste statistiken finns här: Lön upphandlare.

Statistiken visar på en löneökning på i genomsnitt 4,8 procent över hela riket. Det innebär en snittlön på 38 941 kronor, att jämföra med 37 146 kronor föregående år. Det är en löneökning på knappt 1800 kronor.

Upphandlingscheferna har lyckats bättre i sina förhandlingar. Här steg lönen i snitt med 7,4 procent. Den genomsnittlige upphandlingschefen tjänar nu 55 326 kronor mot 51 526 året innan. Det innebär 3 800 kronor mer i lönekuvertet varje månad.

Löneökningarna är ojämnt fördelade i landet. Mest stiger lönerna i Stockholm, både för chefer och för upphandlare. För upphandlare i Stockholmsområdet steg snittlönen med 6,8 procent till 43 142 kronor. På orter med färre än 50 000 invånare var löneökningen 4,2 procent och i snitt ligger lönen på 36 320 kronor. Det är en skillnad på nästan 7 000 kronor mellan upphandlaren i huvudstaden och kollegan i en mindre ort.

Även upphandlingscheferna i Stockholm har haft en bättre utveckling än sina kollegor i landet. I snitt steg lönen med 8,9 procent för upphandlingschefer i Stockholm. På mindre orter steg lönen för samma titel med 5,6 procent. Snittlönen i Stockholm för upphandlingschefen är 62 163 kronor, eller knappt 14 500 kronor mer än kollegan på en mindre ort. Det kan finnas andra faktorer än placeringsort som förklarar skillnaden i lön, som till exempel hur många anställda som personen är chef över.

Du kan ta del av den senaste lönestatistiken på Inköpsrådets sida: Löner för upphandlare. Vill du jämföra med uppgifterna för året dessförinnan hittar du dessa uppgifter här.

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *