Vilken lön ska jag begära?

Jag har gått en tvåårig YH-utbildning i strategiskt inköp och har blivit erbjuden jobb på den arbetsplatsplats där jag har praktiserat i två omgångar. Det är ett offentligt ägt bolag i en större stad. Hur mycket kan jag begära i lön?


Enligt lönestatistiken är medianlönen 31 500 kronor i månaden för upphandlare med YH-utbildning och med mindre än ett års yrkeserfarenhet. I det häradet borde alltså din lön hamna. En del av dem som har svarat kan ha haft en första löneförhandling efter att de började sin tjänst och ingångslönen kan ha varit lägre.

Å andra sidan betalar olika typer av arbetsgivare olika bra. Just offentligt ägda bolag ligger i topp i lönestatistiken, vilket indikerar att du kan begära lite mer i lön.

Löneläget varierar också med vilken ort arbetsplatsen är belägen på. Bäst betalt är det i Stockholm och sedan sjunker lönerna ner till de minsta orterna. Det skiljer cirka 5 000 kronor per månad mellan de minsta orterna och Stockholm. Din arbetsplats ligger någonstans mitt emellan dessa extremer så det kan vara lämpligt att lägga sig på medianen för hela riket.

Jag antar att det blir en form av förhandling och då kan det vara bra att lägga sig en bit högre. Tänk också på att Arbetsgivaren känner dig väl genom praktiken och tycker uppenbarligen att du är kompetent och duktig. Så var inte blyg. Du borde ha ett utmärkt läge för att få en bra ingångslön.

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *