Erica Ölund
Erica Ölund är upphandlingsjurist i Sigtuna kommun

Upphandlingsjuristen stöttar kollegorna

Erica Ölund arbetar sedan 2016 som upphandlingsjurist i Sigtuna kommun. I hennes arbetsuppgifter ingår att stötta de övriga upphandlarna i kommunen och även företräda kommunen vid överprövningar av upphandlingar. –  Jag förväntas vara expert på alla frågor inom LOU. Det dyker hela tiden upp nya frågor och det är också det som gör arbetet så … Fortsätt läsa Upphandlingsjuristen stöttar kollegorna

Easyfairs period 1

Erica Ölund arbetar sedan 2016 som upphandlingsjurist i Sigtuna kommun. I hennes arbetsuppgifter ingår att stötta de övriga upphandlarna i kommunen och även företräda kommunen vid överprövningar av upphandlingar.

–  Jag förväntas vara expert på alla frågor inom LOU. Det dyker hela tiden upp nya frågor och det är också det som gör arbetet så intressant. Jag älskar att grotta ner mig i juridiska frågor kring offentlig upphandling, säger Erica Ölund:

De andra fyra upphandlarna på avdelningen är mer inriktade på det praktiska och hennes spetskompetens på upphandlingsjuridik är därför ett bra komplement. Varje dag kommer det förbi kollegor som frågar om exempelvis olika yttranden från domstol, vilket leder till diskussioner och kunskapsutbyten.

Att ha en upphandlare som är kunnig inom det juridiska har blivit allt mer viktigt.  I dag är det mer fokus mot offentlig upphandling. Det får mycket publicitet och blir det fel hängs kommuner ut. Man har blivit mer noggrann, menar Erica Ölund.

–  Offentlig upphandling har fått mer status och sedan innebär det en ekonomisk besparing att inte behöva ta in ett ombud utifrån som kan den juridiska delen.

En vanlig arbetsdag som upphandlingsjurist handlar om att se till att upphandlingsprocessen fungerar. Att samarbeta med beställare och diskussionspartners och att fungera som bollplank kring olika juridiska frågor i upphandlingarna. Som upphandlingsjurist bistår hon även kommunen i överprövningar:

– Blandningen mellan det praktiska och det juridiska är det mest stimulerande, säger Erica Ölund. Att kollegor känner sig trygga med att någon har det juridiska ansvaret.

Mindre stimulerande är den mer administrativa delen, som att till exempel se till att avtal blir avscannade och inlagda på rätt ställe.

I framtiden hoppas Erica Ölund att hon får arbeta mer koncentrerat med just överprövningar.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Upphandlingsjuristen stöttar kollegorna

  1. Upphandlingsjuristen verkar ha fokus på LOU, men vem har koll på den kommersiella juridiken, avtal mm?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *