Upphandling istället för anställning

Lars Lindberger

Lars Lindberger. Foto: Casper Hedberg.

Norrtälje kommun tar ett annorlunda grepp i sökandet efter en näringslivschef. Kommunledningen vänder sig till näringslivet med en upphandling av tjänsten.


I sökandet efter en person som under en tid kan axla rollen som näringslivschef tar Norrtälje kommun till upphandling. Normalt sker anställning på denna typ av chefstjänster, men här handlar det om ett uppdrag i storleksordningen ett halvår eller något längre.

Ni vänder er till det lokala näringslivet i sökandet. Går inte det på tvärs med lagstiftningen som inte tillåter diskriminering av anbudsgivare på andra platser?

– För att kunna utföra det uppdrag vi handlar upp måste den som ska göra det ha god lokal kännedom om näringslivet i vår kommun, säger Lars Lindberger, kommunikationschef i Norrtälje.

Han tror att det är något företag i kommunen som har bäst förutsättningar för detta:

– Därför är det ett av de kriterier vi utvärderar på och som vi lägger tyngdpunkt på.

Fast om ett företag i till exempel Gällivare kan uppvisa att det har god kännedom om kommunen, och även har goda kontakter med företagen, så kan det enligt Lars Lindberger kanske vinna upphandlingen:

– Om det är så räknar vi med att det kommer vara bra för vårt lokala näringsliv.

Näringslivschefens uppdrag är att arbeta aktivt med frågor berörande utveckling av befintliga företag, nyföretagande och företagsetableringar. Även frågor som rör besöksnäring ingår.

Att döma av Svenskt näringslivs årliga undersökning behöver Norrtälje jobba med sitt näringslivsklimat. Årets placering är 198 på listan över landets 290 kommuner. Det är visserligen upp 14 platser sedan i fjol, men långt från 2010 års goda placering på plats 78.

Sista anbudsdag är den 6 november.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *