Inger Ek
Får mer i plånboken. Foto: Andreas Blomlöf.

Så ökar myndighetschefernas löner

Regeringen har justerat upp myndighetschefernas löner. Upphandlingsmyndighetens Inger Ek får exempelvis påökt med två procent.

Att döma av webbtidningen Publikts lönelista är 100 000 kronor en vanlig månadslön för svenska myndighetschefer. Regeringen senaste höjning ger överlag ett påslag på två procent, i något fall så mycket som 5,6 procent.

Trafikverkets generaldirektör fortsätter att toppa ligan. Lena Erixon kammar hem 174 600 kronor i månaden. Samtidigt är hon unik. Män innehar åtta av de tio bäst betalda positionerna. Skatteverkets Katrin Westling Palm är också med i det mansdominerade sällskapet.

Generaldirektören för Upphandlingsmyndigheten har en månadslön som ligger på en rätt normal nivå för de cirka 220 namnen på listan. Regeringen lyfter Inger Eks lön med två procent till 96 300 kronor.

Konkurrensverkets Rikard Jermsten får en uppräkning med 2,3 procent till 111 500 kronor. Jermstens företrädare Dan Sjöblom, numera chef för Post- och telestyrelsen, har 137 700 kronor.

Till de andra myndigheter som Inköpsrådet bevakar märks exempelvis Statens servicecenter. Thomas Pålssons lön ökade med två procent till 112 200 kronor.

Statens inköpscentral ingår i Kammarkollegiet, vars generaldirektör Gunnar Larsson har 124 700 kronor per månad. Domstolsverkets Martin Holmgren tjänar 122 600 kronor i månaden och Clas Olsson på Ekonomistyrningsverket 118 800 kronor.

Även om beslutet om de nya lönerna kom i somras gäller beloppen retroaktivt från den 1 oktober i fjol. Noteras kan att exempelvis Riksrevisorerna och AP-fondernas direktörers löner sätts inte av regeringen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *