Så mycket mer tjänar it-upphandlare

De upphandlare som har specialiserat sig på att upphandla it tjänar bättre än de kollegor som arbetar med alla typer av upphandlingar. Det visar Inköpsrådets löneenkät.

Upphandlare som har specialiserat sig på entreprenadupphandlingar eller it-upphandlingar tjänar bättre än sina kollegor som är mer generella.

Det visar Inköpsrådets årliga löneenkät. En it-upphandlare tjänar i genomsnitt 42 600 kronor, vilket är 2 800 kronor mer än den genomsnittliga lönen för upphandlare som inte är specialiserade på it eller entreprenader.

Den genomsnittliga lönen för alla upphandlare (inklusive dem specialiserade på it och entreprenader) är 39 800 kronor per månad. Specialisterna drar upp genomsnittet.  Plockar vi bort dem är genomsnittslönen för den generella upphandlaren 830 kronor lägre, 38 970 kronor.

Variationerna är dock stora dels mellan större och mindre orter, dels mellan olika typer av arbetsgivare.

Siffrorna är inte helt aktuella, då en ny lönekartläggning pågår i detta nu. Nya uppdaterade uppgifter kommer senare i år.

Kvalificerad IT-upphandlare


Är du upphandlare och intresserad av IT? Välkommen till Inköpsrådets utbildning den 13-14 mars. På utbildningen får du lära dig de speciella kravspecifikationer och de utvärderingsmetoder som krävs, avtal/förhandling samt behovsanalys och uppföljning för att sätta IT-upphandlingen i sitt sammanhang.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen här

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *