Inköpare kan bli årets chef

Anna Björklind

Anna Björklind. Foto: Sjöfartsverket.

Utmärkelsen Årets offentliga chef delas ut i slutet av januari. Två personer på ledande inköps- och upphandlingspositioner finns med bland de åtta kandidaterna till titeln.

Under konferensen Offentlig chef 2020 i januari prisar arrangerande Hexanova Årets offentliga chef. Bland kandidaterna till utmärkelsen finns två personer som arbetar med inköp och upphandling.

– Det känns otroligt roligt att få vara en av de åtta nominerade till utmärkelsen, säger Anna Björklind, inköpsdirektör vid Sjöfartsverket.

Juryn noterar att Sjöfartsverket tidigare delade upphandlingsfunktion med en annan myndighet. Under Anna Björklinds ledning har en egen modern inköpsfunktion skapats och den har snabbt vuxit från fem till femton medarbetare. Hennes ledarskap är modernt med smittade engagemang och glädje.

– För mig symboliserar utmärkelsen inte bara det goda arbete som vi inom inköpsavdelningen bidragit med, utan också det lagspel som är Sjöfartsverket.

Laurence Brännström har som kategorichef för lokaler och service vid Polismyndigheten bidragit till att skapa en centraliserad inköpsfunktion av modernt snitt. Hon basar över en gigantisk portfölj som innefattar allt från lokaler och nybyggnader till hantering av gröna växter.

Enligt prisjuryn hon, genom att ta sig an uppgiften med entusiasm och engagemang, format ett sammanhållet team. Inköpsfunktionen har pensionerat stuprörstänket till förmån för ett bredare synsätt där hela teamet ansvar för inköpet – från första kronan till den hållbara avtalsförvaltningen.

Laurence Brännström och Anna Björklind har konkurrens av ytterligare sex namn såsom den före detta SVT-profilen Morgan Olofsson, numera kommunikationsdirektör vid MSB, samt Kalix kommundirektör Maria S Henriksson.

Priset tillfaller den chef inom den offentliga sektorn som fått andra ledare att utvecklas och växa. Personen ska även genom sitt ledarskap ha motiverat, engagerat och inspirerat sina medarbetare.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *