Emma Breheim
Emma Breheim föreslås som ny SOI-ordförande. Foto: Luleå kommun.

Hon väntas leda SOI framöver

UPPDATERAD Henrik Karlsson vill kliva av som ordförande för SOI, Sveriges Offentliga Inköpare, efter ett år på posten. Valberedningens hämtar sitt förslag till efterträdare i norr.

Kommentus metodhandboken

Mycket talar för att Emma Breheim, inköpschef i Luleå kommun, blir ny ordförande för Sveriges Offentliga Inköpare. Inför SOI:s årsmöte i Göteborg den april föreslår valberedningen nyval på två år.

– Om jag blir vald till ordförande vill jag fortsätta att bedriva SOI:s arbete för att stärka medlemmarnas förutsättningar att göra bra offentliga inköp, säger Emma Breheim som är säker på att de fem förändringar som SOI pekar ut i organisationens nationella strategi för inköp i offentlig kan utveckla de offentliga inköpen i Sverige.

Hon vill att regeringen och andra beslutsfattare ska se hela inköpsprocessen som ett medel för verksamhetsutveckling:

– Vår spelplan ska vara möjliggörande. Vi ska stimulera och uppmuntra dialog och vi behöver satsa på högre utbildning inom offentliga inköp, såväl för upphandlare som för andra yrkeskategorier som är med och ställer kraven.

För att lyckas med detta ska SOI jobba med att utveckla sin kommunikation under det kommande året.

– Det är också viktigt att se över hur vi kan attrahera de nya som kommer in i yrket och hur vi kan uppnå ett långsiktigt och hållbart arbete i styrelsen.

Henrik Karlsson, som arbetat som ordförande under det senaste året, överger posten på grund av tidsskäl. I sitt ”avskedsbrev” på SOI:s webbplats skriver han:

– Jag har aldrig varit orolig för hur mitt beslut om att inte fortsätta vara ordförande påverkar SOI, jag vet att styrelsen kommer gå vidare med samma energi och framåtsiktande lust som funnits under det senaste året.

Henrik Karlsson kommer inte att lämna styrelsearbetet helt. Valberedningen vill se honom fyllnadsvald på ett år som styrelseledamot.

Till övriga styrelseledamöter föreslås omval på två år av Maria Hellkvist (Svenska Spel) och Egil Nylén (Umeå kommun). Joakim Kristensson (Landstinget Blekinge) och Martin Kruse (Arbetsförmedlingen) förordas för nyval på två år.

Fem ledamöter har ett år kvar på sina respektive mandatperioder: Lill Sandberg (Sollentuna kommun), Louise Strand (Region Skåne), Martin Magnusson (Landstinget i Värmland), Roger Himmelsköld (Uppsala Universitet) och Marianne Hammarström (Falu Energi och Miljö).

Den valberedning som föreslagit styrelsen består av Lisbeth Johnson (Ängelholms kommun), Pia-Britt Hildebrand (Landstinget i Värmland) samt Maria Gil (Riksbanken).

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *