Nya sedlar

Exklusivt för Inköpsrådet

Här tjänar upphandlarna bäst

Lönerna för dem som jobbar med upphandling varierar mellan olika typer av arbetsgivare. Inköpsrådets löneenkät visar var du får bäst betalt.


Det är stora skillnader i lön för upphandlare beroende på typ av arbetsgivare. Kommuner och landsting/regioner betalar sämst. Upphandlingskonsultbolag betalar bäst. Skillnaden i medellön är 12 500 kronor per månad mellan upphandlingskonsulter och landsting (som betalar sämst). Ser vi bara till offentliga arbetsgivare är skillnaden betydligt mindre, men fortfarande stor. Statliga myndigheter betalar i genomsnitt 5 900 kronor mer per månad än landsting.

Det visar Inköpsrådets lönekartläggning.

Typ av arbetsgivare Medellön
Kommun 38 605
Landsting/region 38 301
Stat 44 196
Bolag (offentligt ägt) 43 020
Konsultbolag 50 833

Undersöker vi hur lönen varierar mellan olika typer av arbetsgivare på samma typ av ort försvinner en del av skillnaden. En större andel av de kommunalt anställda upphandlare finns på mindre orter, vilket drar ned genomsnittet för den gruppen.
Lönen varierar med vilken ort du arbetar på. Lönerna är högre i Stockholm än i övriga landet. Det gäller även för dem som jobbar med offentlig upphandling.

Jämfört med tidigare undersökningar har löneskillnaderna ökat.

Sett till ort är mönstret stabilt.  I kommun och landsting tjänar upphandlarna ungefär lika mycket. Upphandlare i statlig tjänst tjänar genomgående mer än sina kollegor i kommuner och landsting på samma typ av ort. På de mindre orterna är skillnaderna större (i runda tal 6 000 kronor per månad) än i Stockholm (cirka 3 500 kronor per månad).

Analyserna bygger på en löneenkät som är genomförd av Inköpsrådet under oktober-november 2018.

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?

 


Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *