Egil Nylén
Egil Nylén på SOI-konferens. Foto: Bo Nordlin.

En heder att bli hedersmedlem

I åtta av de sammanlagt 23 år som Egil Nylén arbetat med offentliga inköp har han varit aktiv i SOI-styrelsen. För det prisas han som hedersmedlem.

Egil Nylén har i 23 års tid i huvudsak ägnat sig åt den offentliga affären. I fjol höstas, vid pass 61 år fyllda, slogs han av insikten om att vilja pröva något nytt. Och sluta cirkeln på så vis att hans inköparbana inleddes inom näringslivet, vid Ica-koncernen.

Han sa han upp sig från tjänsten som upphandlingsspecialist vid Upphandlingsmyndighetens affärsenhet för att börja arbeta som strategisk inköpare på stålkoncernen Sandvik.

– Delar av mitt nuvarande arbete, förutom att faktiskt upphandla, består av att vara med och utveckla processer och arbetssätt.

Att göra affärer i det privata skiljer sig enligt Egil Nylén inte mycket från det offentliga. Förutom då på en punkt: LOU.

– Fast egentligen är LOU inte det stora bekymret, utan mer hur överprövningar hanteras.

Egil Nyléns cv är långt. Han har varit upphandlingschef på Region Siljan och även haft den rollen på ett annat kommunalförbund, Gästrike inköp, som senare uppgick i Inköp Gävleborg. Positionen som upphandlingschef i Umeå kommun fylldes i drygt nio år. Mellan alla dessa offentliga anställningar har han hunnit med att jobba som konsult och utbildare hos Anbudsjournalen/Allego.

På Sandvik har han stor nytta av det mångåriga arbetet inom det offentliga. Samt erfarenheter och alla de kontakter som har knutits via engagemanget i Sveriges Offentliga Inköpare, SOI.

Egil Nylén har varit en drivande kraft inom SOI:s styrelse i åtta år – som vice ordförande åren 2013 till 2014. Han har också varit ansvarig för årskonferenserna vid ett flertal tillfällen.

– I det arbetet har det varit viktigt att lyfta aktuella frågor för att hela tiden ligga i framkant.

Nyligen kom SOI:s belöning för detta helhjärtade engagemang:

– Att ha blivit utsedd som hedersmedlem i SOI är mycket glädjande och som jag känner stor stolthet över.

Fokus i arbetet inom SOI är att erbjuda medlemsnytta. Men han sticker inte under stol med hur givande det har varit för honom personligen:

– Framförför allt nätverkandet och att man har kunnat fylla på kompetensförrådet.

Trots att Egil Nylén nu alltså har lämnat ”det offentliga” har han ingen tanke på att sluta följa SOI. Här underlättar hedersmedlemskapet. Hedersmedlemmar behöver inte betala medlemsavgift och äger såväl rösträtt som rätt att kostnadsfritt delta på föreningens årsmöte och aktiviteter i anslutning till årsmötet.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *