Irene Svenonius
Irene Svenonius inför vaktposter. Foto: Anna Molander.

Vaktpost stoppar direktupphandlingar

En vaktpost på varje förvaltning. Det är ett av Stockholms läns landstings recept för att undvika fler av de många direktupphandlingar som kostat miljoner i böter.


Stockholms läns landsting har under senare år kritiserats hårt för dåliga upphandlingar och konsultberoende. När landstingsalliansen presenterar budgeten för 2018, med oförändrad skattesats, lovas effektivisering av byråkrati och konsulter för motsvarande en halv miljard kronor.

– Mitt löfte till alla skattebetalare i Stockholms län är att vi ska använda varje skattekrona efter bästa förnuft, säger det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

Miljöpartiets oppositionslandstingsråd Susanne Nordling noterar just denna besparingspost:

– Det är en sågning av den egna politiken och de saknar tyvärr trovärdighet när de nu lovar bättring.

Även sett mot bakgrund av att landstinget hör till de största upphandlarna i landet har antalet utdömda böter för felaktiga upphandlingar har varit många under senare år. Det kaxiga målet är att Stockholms läns landsting ska bli Sveriges bästa offentliga upphandlare.

En praktisk åtgärd blir att utrusta varje förvaltning med ”upphandlingsvaktposter”. Irene Svenonius förklarar för Sveriges Radio P4 Stockholm:

– Vi inför en vaktpost på varje förvaltning, en person som fattar beslut om när undantag ska göras och direktupphandlingar får genomföras, det betyder att vem som helst på förvaltningen i fortsättningen inte ska kunna genomföra inköp utan anbud.

Enligt budgeten ska ersättningen till vårdvalsaktörer i större utsträckning kopplas till kvaliteten i den utförda vården.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Vaktpost stoppar direktupphandlingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *