Lennart Palm
Lennart Palm kritiserar Stockholms läns landsting. Foto: Konkurrenskommissionen.

”Satt det olagliga i system”

Stockholms läns landsting anklagas för att sätta olagliga upphandlingar i system. Efter böter på tio miljoner riktas nu sökarljuset på en liknande affär värd en halv miljard.

Stockholms läns landsting har dömts till – och accepterat att betala – maximal upphandlingsskadeavgift för en vårdupphandling. Trots att övertrampet kostade landstingets skattebetalare tio miljoner kronor verkar det nu vara dags igen.

– Med tanke på att det framstår som om landstinget har satt detta olagliga förfarande i system finns det skäl att riktiga allvarlig kritik mot myndigheten, säger Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen.

Konkurrenskommissionen, som det myndighetsliknade namnet till trots är en privat finansierad expertgrupp, kritiserar landstinget för att genom ”tilläggsavtal” ha förlängt flera vårdavtal. Detta trots att lagliga förlängningsmöjligheter inte längre föreligger.

Enligt kommissionens utredning tecknade Stockholms läns landsting flera vårdavtal om medicinska tjänster för tiden 2009-2012. De var möjliga att förlänga till och med 2015.

När dessa avtal löpte ut var landstinget skyldigt att genomföra ny upphandling, vilket alltså inte skedde. Kontraktsvärdet uppgår till mer än halv miljard kronor.

– Landstinget har länge vetat när avtalen skulle löpa ut och har därmed haft flera år på sig att förbereda en ny upphandling, säger Lennart Palm.

Inköpsrådet har upprepade gånger kontaktat Stockholms läns landsting för en kommentar. Landstinget har inte heller återkopplat på Konkurrenskommissionens preliminära utredning.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *