LOU gäller också vid begagnatköp

Timrå trodde inte att LOU gällde vid begagnatköp och bröt mot upphandlingsreglerna när kommunen upphandlade använda datorer för 870 000 kronor. Konkurrensverket ser detta som en otillåten direktupphandling och kräver böter.


Konkurrensverket kräver Timrå kommun på upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling. Kommunen har under 2014 införskaffat begagnade datorer från Infoteca vid fem olika tillfällen. Sammanlagt handlar det om köp för 870 000 kronor.

Enligt övervakande myndighet har affären skett utan att konkurrensutsätta upphandlingen genom annonsering. Kommunens försvar är att man inte visste att begagnat IT-material omfattas av annonseringsreglerna i LOU.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar pekar på att skyldigheten att konkurrensutsätta enligt upphandlingsreglerna även gäller begagnade varor:

– När konkurrerande leverantörer inte får möjlighet att lägga anbud är det inte säkert att det är den bästa affären som görs, säger han.

Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätten och kräver att domstolen ska döma Timrå kommun till 60 000 kronor i böter. Enligt verket hör otillåtna direktupphandlingar till de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet.

Timrå kommun ingår tillsammans med Alvesta och Gnesta i den djupgranskning av upphandlingsverksamheten i de tre kommunerna som Konkurrensverket just nu genomför.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *