Rikard Jermsten
Rikard Jermsten kräver in böter. Foto: Andreas Eklund.

”Kristianstad slirar på lagen”

Konkurrensverket kräver Kristianstads kommun på 800 000 kronor i böter. Enligt övervakande myndighet har kommunen felaktigt klämt in en extra tillbyggnad i en redan genomförd upphandling.

År 2016 upphandlade Kristianstads kommun en ombyggnation av sitt centrala reningsverk. Partneringupphandlingen genomfördes i två faser.

Under projektets senare fas beslutades att lägga till utförandet av en tillbyggnad på ett annat reningsverk. Man ville komplettera verket i Degeberga med ett system för läkemedelsrening.

I januari i fjol skrev kommunen, utan föregående annonsering, kontrakt för det projektet. Entreprenaden gick till NCC som också anlitats för arbetet vid det centrala verket.

– Uppdrag som rör någonting annat än det som har annonserats kan inte ingå i en tidigare gjord upphandling, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Degebergauppdraget värderas till omkring elva miljoner kronor. Enligt Konkurrensverkets bedömning handlar det om en otillåten direktupphandling på tvärs med lagen om upphandling inom försörjningssektorn, LUF.

Övervakande myndighet kräver att förvaltningsrätten ska döma Kristianstads kommun att betala 800 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Rikard Jermsten pekar ut otillåtna direktupphandlingar som allvarliga överträdelser av upphandlingsreglerna:

– Vi prioriterar denna typ av lagöverträdelser i vår tillsyn av hur upphandlingsreglerna följs.

Kommunen delar inte Konkurrensverkets bedömning. Man hävdar att Degeberga är en testanläggning som ska ge kunskaper för den stora ombyggnaden av det centrala reningsverket och att de därför hör ihop.

 

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *