Irene Svenonius
Har hög ambition. Foto: Anna Molander.

Kaxigt mål i sikte: så här blir vi bäst

Ny inköpspolicy, förbättrad styrning, ökad samordning och kategoristyrt inköp. Det är några av förändringarna som görs för att Stockholms läns landsting ska leva upp till Irene Svenonius kaxiga målsättning om att bli bäst.


När det kommer till upphandlingsskadeavgifter har Stockholms läns landsting varit något av en värsting. Landstinget har upprepade gånger bötfällts för att framför allt ha förlängt vårdavtal utan att följa regelverket.

I Almedalen i fjol stakade finanslandstingsrådet Irene Svenonius ut vägen framåt. Målet är att göra Stockholms läns landsting till landets bästa offentliga upphandlare år 2020, ett budskap som hon upprepade på SOI:s årskonferens nyligen.

Till de punktinsatser som gjorts hör vaktposter på varje nämnd och bolag för att förhindra otillåtna direktupphandlingar. En upphandlingsexpert har knutits till den politiska ledningen en inköpsdirektör som ska leda hela upphandlingsarbetet har rekryterats (en tillförordnad finns på plats sedan några månader tillbaka).

Nästa steg tas idag, då landstingsfullmäktige ska ta ställning till den nya inköpspolicy som tagits fram. Irene Svenonius beskriver en omfattande förbättringsresa:

– Landstingsdirektören bedömer att det kommer att medföra kostnader initialt, men att dessa finansieras inom beslutad ekonomisk ram för respektive verksamhet.

Till nyheterna hör att landstingsstyrelsen får övergripande och strategiskt ansvar för landstingets hela inköp. Samordningen ska förbättras samtidigt som kategoristyrt inköp införs.

– Fördelningen av ansvar för centrala samordnade upphandlingar bedöms leda till en lägre totalkostnad för landstinget.

Upphandlingsvolymen, cirka 45 miljarder kronor per år, ger muskler som ska utnyttjas. Detta utan att små och medelstora företag ska drabbas:

– Det kan ske genom att dela upphandlingar samtidigt som genomtänkt paketering ska få många företag av olika storlek att lägga anbud.

Talet om ”mer värde för skattebetalarnas pengar” indikerar ökat prisfokus. Stämmer det?

– Det är alltid viktigt att ha prisfokus när man gör affärer med skattebetalarnas pengar.

Samtidigt poängterar hon vikten av att få den höga kvalitet på vård och kollektivtrafik som invånarna i Stockholms läns landsting ska förvänta sig:

– Det är därför det står i policyn att syftet är att få rätt kvalitet till bästa möjliga pris.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *