Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger laddar för husarbete. Foto: Cecilia Möller TV4.

Hällefors kan få böta för Ernst

I fjolårets sommarprogram med Ernst renoverades ett hus i Björskogsnäs. Nu riskerar Hällefors kommun böter för att ha slirat på lagarna vid upphandlingen av de hantverkare som assisterade TV4-profilen.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling

Ernst Kirchsteigers omgörning av huset i Björskogsnäs kan bli dyrare än beräknat. Hittills har Hällefors kommun satsat cirka tre miljoner kronor på det renoveringsprojekt som sändes i TV4:s sommarserie.

Nu överväger Konkurrensverket att kräva upphandlingsskadeavgift av kommunen. Hantverksinsatsen, el, snickeri och målning, har nämligen inte upphandlats enligt LOU, något som en kommun har skyldighet att göra när det rör sig om kostnader på denna nivå.

Anledningen till att arbetena gick det lokala näringslivet förbi beror på att TV-producenterna redan hade skrivit avtal med utvalda hantverkare. Enligt det svar som kommunchef Ola Ström skickat till Konkurrensverket var projektet en helhet – som man hade att tacka ja eller nej till.

Kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg är nöjd med den publicitet som kommunen fått. Hon säger att man inte kunde påverka hantverkarvalet:

– Vi anser att Konkurrensverket inte beaktat de synnerliga och speciella omständigheter och skäl som kommunen menar funnits i denna situation, säger hon till Nerikes Allehanda.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *