Irene Svenonius
Irene Svenonius har hög ambition. Foto: Anna Molander.

Från värsting till föredöme

ALMEDALEN Upphandlingsvärstingen nummer ett ska transformeras till Sveriges bästa offentliga upphandlare. Irene Svenonius stakar i Almedalen ut vägen framåt för Stockholms läns kritiserade landsting.

Stockholms läns landsting har under senare år dragit på sig betydande bötesbelopp för bland annat felaktiga avtalsförlängningar. Konkurrensverket har kritiserat landstinget och flera upphandlingar har fått stor medial uppmärksamhet.

Nu ska det bli ändring på den saken. Efter 37 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgifter är målsättningen att göra Stockholms läns landsting till Sveriges bästa offentliga upphandlare.

– Alliansen har sjösatt ett omfattande arbete för att gå från sorgebarn med upphandlingsböter till föredöme och bli Sveriges bästa offentliga upphandlare, bekräftar det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

Just nu pågår arbete med att ta fram ett förslag på tydliga strukturer, ansvarsförhållanden och organisation inom upphandling. En ny policy för upphandling är på väg.

– Väl fungerande och praktiskt digitalt systemstöd måste skapas för bättre koll på alla avtal och därmed säkerställa att nya upphandlingar inleds i god tid innan gamla avtal löper ut.

Irene Svenonius har dessutom knutit en erkänt duktig upphandlingsexpert som rådgivare till sitt politiska kansli i landstingshuset. Anna Borgs, verksjurist på Trafikverket, har även arbetat med upphandlingsmål i domstol.

Landstingsstyrelsen har uppmanat alla förvaltningar och bolag att centralisera beslut om undantagsvisa och lagliga direktupphandlingar till en enda tjänsteman per förvaltning. Detta ska genomföras efter sommaren.

Under ett seminarium i Almedalen ska Irene Svenonius berätta mer om förbättringsarbetet. Och samtidigt få idéer:

– Vi ska lära av såväl dem som granskar oss som av våra leverantörer och andra upphandlande myndigheter så att vi gör goda affärer.

Under fjolåret upphandlade landstinget till ett värde av cirka 45 miljarder kronor.

– Jag vill uppnå väl fungerande konkurrens, många anbudsgivare och få överklaganden.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *