Alltför stort avrop på fel ramavtal

Vegavallens ombyggnad avropades på ett ramavtal som varken tillät så stora jobb eller denna typ av arbeten. Konkurrensverket vill därför att fastighetsbolaget i Tierp ska böta 2,5 miljoner kronor.

Konkurrensverket menar att Kommunfastigheter i Tierp har dubbelförbrutit sig mot regelverket vid om- och tillbyggnaden av Vegavallen. Ordern, som var värd 35 miljoner kronor, gick till TK Bygg.

Enligt verkets ansökan om upphandlingsskadeavgift är Kommunfastigheters avrop från  ramavtalet för löpande bygg- och snickeriarbeten i bostadslägenheter felaktigt. Övervakande myndighet anser att detta avtal varken öppnar för inköp i denna storlek, för projekt värda över 100 000 kronor krävs dessutom förnyad konkurrensutsättning, eller den typ av arbeten som det var fråga om.

Slutsatsen är att det av kommunen helägda fastighetsbolaget tagit sig friheten att själv välja tilldelningsmetod. Inköpet klassas därför som en otillåten direktupphandling. Böteskravet hamnar på 2,5 miljoner kronor.

Enligt Karin Lunning, tillförordnad generaldirektör för Konkurrensverket, skulle kontraktet ha annonserats så att fler leverantörer fått möjlighet att lämna anbud. Hon anser att otillåtna direktupphandlingar är allvarliga överträdelser av upphandlingsreglerna:

– Med konkurrensutsättning ökar möjligheterna för att det är det bästa och mest förmånliga kontraktet som skrivs. Det är bra för skattebetalarna och för konkurrensen.

Kommunfastigheters vd Roger Kjettselberg säger till Upsala Nya Tidning att det är svårt att locka byggbolag till projekt i Tierp. Några formfel i denna affär erkänns inte:

– Vi har inte gjort något fel och kommer inte att ändra på några rutiner, säger han till tidningen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *