Uppsala får bakläxa för orimliga krav

Uppsala kommun måste göra om upphandlingen av gräsklippning. Kraven på två referensuppdrag med miljonomsättning står enligt förvaltningsrättens bedömning inte alls i paritet med avtalets storlek.


När Uppsala kommun upphandlade gräsklippning vann Maskinringen och DN Trädgård & Markskötsel. Bröderna Pettersson överklagade tilldelningsbeslutet och fick förvaltningsrätten med sig.

Till kvalificeringskraven hörde två referensuppdrag, utförda under de senaste två åren, som överstigit en miljon kronor styck. Med tanke på att upphandlingen gällde mer blygsamma belopp ansåg Bröderna Pettersson att kraven var alldeles för högt ställda.

Vinnande anbud för Storvreta var 392 987 kronor, 463 453 kronor för centrum, 1 106 267 kronor för de nordöstra stadsdelarna och 1 322 786 kronor för sydöstra stadsdelarna. Enligt överprövningen är det oproportionerligt att kräva referenser värda fyra fem gånger mer än kontraktet på Storvreta och centrum.

Uppsala argumenterade för att kravet visst var proportionerligt. Man krävde god kapacitet eftersom tjänsten ska utföras intensivt under korta tidsperioder. Förvaltningsrätten anser dock att även krav på en lägre summa hade resulterat i tillförlitliga anbud.

Kommunen måste enligt domen göra om upphandlingen. Det konstateras att kravet leder till att ett antal leverantörer stängs ute från att lägga anbud. Särskilt drabbar detta nystartade företag. I vart fall borde lägre krav kunnat ställas på leverantör som endast lägger anbud på en enda stadsdel.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *