Två anbud: inget skäl att avbryta

Två anbud är inte nog ansåg Falu kommun och avbröt upphandlingen. Jodå, tillräcklig konkurrens anser förvaltningsrätten som ogiltigförklarar avbrytandebeslutet.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Falu kommun avbröt i maj en upphandling av ventilationen för en gymnasieskola. Kommunen ansåg att det fanns en reservation i Assemblins anbud – samtidigt som det rådde brist på konkurrens. Assemblin ansåg att det var fel och överklagade.

Klagande bolag hade i sitt anbud skrivit in timpris för ändrings- och tilläggsarbeten. En allt annat än glasklar formulering i anbudsformuläret ger vid handen att Assemblin kanske borde ha väntat till byggmöte för att redovisa dessa priser.

Samtidigt poängterar företaget att det inte handlar om en reservation. Anbudssumman, som Falu kommun utvärderat och baserat sitt tilldelningsbeslut på, är inte villkorad av dessa så kallade ÄTA-priser.

Enligt domen är mindre felaktigheter i förfrågningsunderlaget inte skäl nog att avbryta en upphandling. Förvaltningsrätten tycker inte heller att de affärsmässiga skäl som redovisats räcker för att motivera avbrytandet.

Eftersom det finns ytterligare ett anbud bedöms konkurrensen vara tillräcklig. Kommunens beslut att avbryta upphandlingen ogiltigförklaras därmed.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *