Lennart Höckert
Lennart Höckert pustar ut efter färdtjänstupphandlingen. Foto: Ove Hed.

Taxikamp sätter grannsämja på prov

Trelleborgs senaste färdtjänstupphandling var osedvanligt infekterad. Efter en vända till Högsta förvaltningsdomstolen sköts trafiken sedan några dagar tillbaka av ett taxibolag från grannkommunen.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling

När Trelleborgs kommun i början av året upphandlade färdtjänst slogs lokala Trelleborgs Taxi ut av en entreprenör från grannkommunen Vellinge. Från och med den 15 augusti utförs färdtjänsten av Vellinge Taxi.

– Vi har höga förväntningar och hoppas på hög servicenivå för våra medborgare, säger socialnämndens socialdemokratiske ordförande Lennart Höckert.

Trelleborgs Taxi ansåg att upphandlingen var felaktigt gjord och lämnade in en ansökan om överprövning. Bolaget tvivlade bland annat på utvärderingsmodellen och att konkurrenten har kapacitet nog att hantera uppdraget.

Ärendet avancerade så långt som till Högsta förvaltningsdomstolen. Det är inte särskilt vanligt när det gäller denna typ av lokala upphandlingar.

För nyhetssajten 24Trelleborg förklarar en uppenbart bitter vd för Taxi Trelleborg, Cemal Adiguzel, att kommunen borde skämmas för att på detta sätt förbigå lokala näringsidkare:

– Det är som att trampa på sin egen familj. Lite respekt får man väl visa till dem företagen som har kämpat och som kämpar i denna kommun.

Trelleborgs kommun menar att upphandlingen genomförts efter konstens alla regler. Den åsikten stöttas av de domstolar som hanterat ärendet. Förvaltningsrätten såg inget fel och vare sig kammarrätt eller Högsta förvaltningsdomstolen beviljade prövningstillstånd.

Kommunen ser flera kvalitetsförbättringar i det nya upplägget. I samband med upphandlingen ställdes ett antal nya krav som påverkar de i nuläget cirka 2 000 färdtjänstkunderna.

Det nu är möjligt att boka resor alla dagar mellan klockan 07 och 24. Trappklättrare kan beställas fram till tre timmar innan resan och den tid resan kan förskjutas i förhållande till beställning har minskats till en kvart.

– Nu är det upp till Vellinge Taxi att vinna medborgarnas förtroende, summerar Lennart Höckert.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *