Pilatus PC-24
PC-24 under flygning. Foto: Pilatus Aircraft.

Svidande kritik mot val av ambulansflyg

Svenskt Ambulansflygs upphandling lockade bara ett anbud. Textron, som inte budade, anser i sin överprövningsansökan bland annat att vinnaren inte uppfyller obligatoriska krav.

I början av november valde Svenskt Ambulansflyg leverantör av ambulansflygplan i en affär värd cirka 620 miljoner kronor. Kommunalförbundets val föll på PC-24 från schweiziska Pilatus som är ett tvåmotorigt jetplan med plats för två liggande patienter och upp till fem sittande passagerare.

Nu överprövas upphandlingen av den amerikanska konkurrenten Textron som står bakom välbekanta flygvarumärken som Beechcraft och Cessna.

Av bolagets sekretessprövade överprövningsansökan framgår att Pilatus var enda anbudsgivaren i upphandlingen. Textron ansåg det inte vara möjligt att möta de kommersiella kraven.

Det framförs omfattande kritik mot Region Uppsala som utfört upphandlingen på uppdrag av kommunalförbundet. Upphandlingen ska ha annonserats som ett öppet förfarande och under processen övergått, utan föregående annonsering, till förhandlat förfarande. Möjlighet till detta har enligt ansökan inte funnits.

I samband med förhandlingen anses det att köparen väsentligt ändrat villkor som ställts i de ursprungliga upphandlingsdokumenten. Textron menar att Pilatus inte uppfyller de obligatoriska kraven, vilket bolaget anses ha bekräftat genom reservationer i sitt anbud.

Svenskt Ambulansflyg ska äga och finansiera flottan av ambulansflygplan. Driften, dit piloter och tekniskt underhåll hör, ska upphandlas i ett senare skede. Verksamhetsstarten är planerad att starta våren 2020. Oklart om denna rättsprocess kommer att störa den tidplanen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *