Martina Everskog
Tidig julklapp till Martina Everskog. Foto: Angelica Söderberg.

Stopp för överprövningscirkus

Ett av de mest långdragna överprövningsärendena i svensk rättshistoria kan nu läggas till handlingarna. Kammarrätten dömer till HBV:s fördel i inköpscentralens stora upphandling av vitvaror.

IKEA

HBV:s stora vitvaruupphandling, som sammanlagt är värd cirka två miljarder kronor, har varit en rättslig långkörare. Tilldelningsbeslutet fattades i november 2014 och därefter har upphandlingen överprövats i alla instanser – och återförts tillbaka till förvaltningsrätten.

I en färsk dom ger nu kammarrätten HBV rätt genom att ändra förvaltningsrättens utslag. Martina Everskog, ansvarig upphandlare, säger att det känns mycket tillfredsställande:

– Domen var en bra julklapp och den bästa starten på nya året.

Striden har handlat om huruvida en av jättarna på vitvarumarknaden, Electrolux, uppfyller kraven på ekonomisk stabilitet. BSH Home Appliances ansåg också att Elektroskandias anbud inte varit påskrivet av behörig person.

– Vi är framför allt glada för våra medlemmars skull som har väntat tålmodigt i över två år, säger Ewa Flood, tillförordnad vd för HBV.

I och med att inget interimistiskt beslut meddelats har HBV, direkt efter domen, kunnat teckna avtal med Electrolux och Elektroskandia. Allt i enlighet med reglerna i 16 kap. LOU. Avtalet Vitvaror 15-101 del A börjar gälla den 21 januari 2017.

Till ingredienserna i denna utdragna process hör även en JO-anmälan. HBV ansåg att förvaltningsrätten sölat genom att låta ärendet ligga ett halvår. Med svaret från JO att ”det som kommit fram inte ger tillräcklig anledning till någon ytterligare åtgärd” låter man sig dock nöjas.


Easyfairs period 2

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *