Järfälla kommun
Får två projektorköp ogiltigförklarade. Foto: Järfälla kommun.

Skolor är inte separata myndigheter

Järfälla vill att kommunens skolor ska betraktas som separata upphandlande myndigheter. Förvaltningsrätten håller inte med och ogiltigförklarar två projektorköp.

Järfälla kommun har ramavtal för interaktiva skrivtavlor och projektorer med Supplies Team Sverige. Fast när Herrestaskolan och Mälarskolan år 2016 skulle förses med projektorer fick Nova Distance och School Management leverera dem.

Konkurrenskommissionen, som under åren agerat lobby- och expertgrupp i en lång rad upphandlingsärenden, anser att kommunen gjort fel.

– Det är viktigt att upphandlande myndigheter respekterar de avtal som de har slutit vid offentlig upphandling, säger ledamoten Per Eklund som konstaterar att det i detta fall fanns ett upphandlat avtal som kommunen kunde avropa från.

Kommunen poängterar för sin del att ramavtalet omfattade projektorer, alltså inte interaktiva projektorer. Det samlade värdet av köpen uppgår till cirka 960 000 kronor, men eftersom man ser de båda skolorna som separata upphandlande myndigheter trillar vart och ett av köpen in under direktupphandlingsgränsen.

Förvaltningsrätten håller med klagande företag genom att betrakta de direkt­upphandlade avtalen som ogiltiga. Enligt domen är det kommunen, inte skolorna, som är upphandlande myndighet.

Eftersom projektorerna är av samma slag enligt LOU:s mening och köptes ungefär samtidigt ska deras värde slås samman. Detta innebär bland annat att kommunen måste lämna tillbaka utrustningen och begära tillbaka den ersättning som hittills har betalats.

– Det finns skäl att rikta allvarlig kritik mot kommunen, summerar Per Eklund.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *