Per Karlsson
Per Karlsson har lyckats argumentera till sig ett prövningstillstånd. Foto: Dan Sjunnesson.

SJ:s LUF-trots baxas till högsta instans

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN Både förvaltningsrätt och kammarrätt har avvisat Konkurrensverkets krav på att SJ ska upphandla enligt LUF. Nu blir det upp till Högsta förvaltningsdomstolen att avgöra frågan som är aktuell för flera aktörer på det statliga järnvägsnätet.

Konkurrensverket lyckades varken övertyga förvaltningsrätt eller kammarrätt om att SJ måste följa upphandlingsreglerna. Däremot kasserar övervakande myndighet in en liten seger genom att knipa ett av Högsta förvaltningsdomstolens fåtaliga prövningstillstånd.

– Eftersom det saknas prejudikat vänder vi oss till Högsta förvaltningsdomstolen för att få besked, säger Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket.

Högsta upphandlingsrättsliga instans kommer nu att bedöma tillämpningen av bestämmelsen om transporttjänster i 1 kap. 8 § lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster.

Striden handlar rent formellt om den upphandling av städtjänster som SJ genomfört utan utannonsering. Upphandlingen, som var värd närmare 120 miljoner kronor, vanns av Sodexo och Miljöteamet.

Konkurrensverket bedömer affären som en otillåten direktupphandling. SJ krävs på sammanlagt 8,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för de båda städavtalen.

Förutom bötesbeloppet ligger frågan om SJ framöver ska kunna upphandla utan att följa LUF på bordet. I sin ansökan om prövningstillstånd poängterar Konkurrensverket också att frågan är av betydelse för ett stort antal offentliga aktörer som i dagsläget erbjuder tjänster på det statliga järnvägsnätet.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *