Västan
Waxholmsbolagets Västan får ny operatör. Foto: Christer Lundin.

Polisanmäls för sekretessbrott

Snålblåsten kring Stockholms läns landstings sjötrafikupphandling tilltar. Stockholms sjötrafik, som förlorade upphandlingen, polisanmäler en tjänsteman på trafikförvaltningen för sekretessbrott.

I november i fjol vann TRSM Group 1 två av sex områden i Stockholms läns landstings upphandling av den kollektiva sjötrafiken i skärgården. Tilldelningsbeslutet överklagas och förvaltningsrätten har ännu inte meddelat dom.

För att kunna starta trafiken som planerat den 15 april direktupphandlar trafikförvaltningen tjänsten från upphandlingens vinnare. Detta har mött kritik från bland annat Seko sjöfolk.

Stockholms sjötrafik, som förlorade sina uppdrag, hör till upphandlingens största kritiker. Tidningen Skärgården kan nu berätta att bolaget polisanmäler en tjänsteman på trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting för sekretessbrott.

Enligt anmälan ska hemliga uppgifter under upphandlingsprocessen ha läckt ut till TRSM Group 1. Med denna kunskap kunde företaget trimma sitt anbud och vinna ytterligare ett trafikområde.

Möjligen kan det också bli problem med Gotlandsbolagets annonserade övertagande av TRSM Group 1 (som är på väg att namnändras till Skärgårdsbolaget). Enligt den förre operative chefen Kent Dahlberg, som är delägare, har den hembudsklausul som finns i aktieägaravtalet inte hedrats.

Innan TRSM Group 1 intresserade sig för sjötrafik drevs busspendeln Air Shuttle mellan Stockholm city och Arlanda flygplats. Denna trafik upphörde abrupt i början av mars utan att detta i förväg anmäldes till den regionala kollektivtrafikmyndigheten, vilket är ett krav.


Uppdaterad 2016-04-11 klockan 22:06. Vi tog bort namnet på den tjänsteman som är polisanmäld.  Det var fel av oss att publicera namnet på personen. Vi ber om ursäkt för det.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *