Lotta Frenssen
Lotta Frenssen får vänta på nya hallen. Foto: Elmia.

Mässfall efter överprövning

Jönköpings kommun fattade redan för ett år sedan beslut om att bygga ut mässanläggningen Elmia. En överklagad upphandling sätter tillfälligt stopp för den satsningen.

Elmia skulle få en ny mässhall på 9 000 kvadratmeter, sammanbindande mässtråk och restaurang. Kommunfullmäktige i Jönköping gav klartecken till den planerade utbyggnaden redan för ett år sedan, i november 2018.

På grund av en upphandlingstvist försenas byggstarten. Inlämnad begäran om överprövning innebär sannolikt att den nya hallen inte kommer att bli klar till Elmias 60-årsjubileum år 2021.

Lotta Frenssen, vd för Elmia, säger att förseningen tråkig för både mässans kunder och för regionen:

– Elmias utveckling ger stora ringar på vattnet i form av affärsutveckling, innovationer, upplevelser och därmed arbetstillfällen.

Det är inget litet byggprojekt som det strids om. Den beslutade projektkostnaden är 480 miljoner kronor. I beloppet ingår även en upprustning av befintliga ytor i anslutning till nybyggnaden.

Byggnationen är planerad att göras i etapper för att minimera störningar av verksamheten. Tanken var att allt skulle vara klart till husvagns- och husbilsmässan i slutet av augusti 2021.

– Eftersom vi är ett kommunalt bolag som lyder under lagen om offentlig upphandling så respekterar vi processen för överprövning och nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten, säger Magnus Olsson, vd för Jönköpings Fastighetsutveckling.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *