Kallbadhuset
Upphandlingskamp om Kallis. Foto: Johan Persson.

Malmöpärla i upphandlingskamp

Kampen är hård om Ribersborgs vackra kallbadhus. Den entreprenör som vann upphandlingen anklagas för att sakna både ekonomisk stabilitet och en organisation med erfarenhet av bad.


Malmö stads upphandling har resulterat i att ett nytt företag kommer att ta över driftsansvaret för en av kommunens absoluta pärlor. Hekajo, som drivit Ribersborgs kallbadhus i åtta år, får nästa år lämna över till Reduced Holding.

Fast det sker inte utan strid. Nuvarande entreprenör på ”Kallis” anser att uppstickaren saknar såväl ekonomi som organisation och erfarenhet av badverksamhet – och har därför överklagat tilldelningsbeslutet.

Enligt Hekajo saknar upphandlingens vinnare F-skattsedel och är heller inte registrerad för mervärdesskatt. Till det finns en förklaring och det är att detta relativt nya bolag ännu saknar verksamhet och ingår i en koncernstruktur tillsammans med Orbital Systems.

På grund av sekretessbelagda handlingar har det klagande företaget haft svårt att bilda sig en uppfattning om konkurrenternas planer för badet.

Från Reduced Holdings sida påpekas att man visst har intresse för och kunskap av bad. Till företaget har en badmästare med många års erfarenhet från bland annat Frederiksberg svømmehal knutits.

Badgästerna i Malmö har hursomhelst ställt sig på Hekajos sida. De kampanjar för att badet ska hyras ut istället för att upphandlas.

Via Skånska Dagbladet försöker Orbital Systems vd Mehrdad Mahdjoubi lugna alla badare. Han betonar att Kallis även i fortsättningen ska vara ett ställe dit folk ska kunna gå för att uppleva lugnet:

– Vi vill inte ändra på konceptet.

Malmö stad anser inte att upphandlingen är felaktig. Tvärt om har Reduced Holding lämnat in det ekonomiskt mest fördelaktiga budet.

Man slår fast att det inte finns krav på att en anbudsgivare idag ska bedriva denna typ av verksamhet. Det krävs heller inte att vinnaren, med mer än ett år kvar till entreprenörsbytet, ska kunna visa upp en fullständig organisation.

En pikant detalj är att Orbital Systems, som prisats för sina energi- och vattensnåla duschar, haft en installation badhuset. Men eftersom de högteknologiska duscharna fungerat dåligt togs de bort.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *