Hyrcykel
Cykeltvist kan bli dyrbar. Foto: Clear Channel.

Kräver 78 miljoner för upphandlingsfel

Domstolsbeslut till trots rättade Malmö stad inte upphandlingen av hyrcyklar. Nu går JC Decaux på offensiven och kräver kommunen på över 78 miljoner kronor i skadestånd.


Clear Channel har drivit de uppskattade hyrcyklarna i Malmö sedan de rullade ut på gatorna i maj månad i fjol. Cyklarna finansieras av både användare samt genom reklam i anslutning till cykelställ och på andra ställen som kommunen anvisat.

Som Inköpsrådet tidigare har rapporterat pågår en infekterad strid mellan Clear Channel och konkurrenten JC Decaux som anser sig snuvad på uppdraget att sköta hyrcykelsystemet. I förra veckan damp ett brev ner hos kommunens chefsjurist med kopia till samtliga ledamöter i den tekniska nämnd som genomfört upphandlingen.

JC Decaux advokat planerar, om en överkommelse inte träffas inom kort, att stämma kommunen på utebliven vinst. Enligt en beräkning som Deloitte gjort uppgår det beloppet till 78,1 miljoner kronor. Plus ränta och rättegångskostnader.

I utkastet till stämningsansökan noterar brevskrivaren att JC Decaux, som hade det mest fördelaktiga anbudet, skulle ha vunnit upphandlingen om den gjorts på ett korrekt sätt.

Dessutom har kommunen felat vid tilldelning av tjänstekoncessionen. Enligt en dom vid förvaltningsrätten hade den dåvarande gatudirektören inte mandat att signera avtalet.

Domen till trots har nämnden inte hävt avtalet, något som förvaltningsrätten i en annan dom anser strider mot kommunallagen. Att politikerna i efterhand godkänt tilldelningen är, allt enligt brevet, endast ett sätt att försöka kringgå lagen.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *