Samhall
Snurrade upp Torsby kommun. Foto: Samhall.

”Kommunen borde veta bättre”

Samhall snurrade upp Torsby kommun i en upphandling. Bolaget hänvisade till ett LOU-undantag för ”projektavtal” – som inte finns.


I november i fjol tecknade Torsby kommun avtal med Samhall om att köpa tvätteritjänster. Trots att kontraktet för anläggningen i Sysslebäck var värt sammanlagt 3,9 miljoner kronor skedde ingen annonserad upphandling.

Enligt Värmlands Folkblad grundas avtalet på en luring. Samhall hävdade att det kunde göras undantag från LOU för ”projektavtal” kortare än ett år.

Fast det stämmer inte enligt Konkurrenskommissionen som, det officiellt klingande namnet till trots, är en privat expertgrupp som granskar upphandlingar. Bedömningen är att Torsby kommun var tvungen att genomföra en annonserad upphandling där alla intresserade aktörer ges möj­lighet att lämna in anbud.

– Torsby kommun har genom sitt agerande brutit mot upphandlingslagen, säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen.

Samhall har inte haft mycket för sitt agerande. Efter att fyra leverantörer ansökt om överprövning har kommunen sagt upp avtalet och förvaltningsrätten avskrivit ärendet. En regelrätt upphandling ska genomföras.

Ann-Katrin Järåsen, socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby, säger till Värmlands Folkblad:

– Jag är väldigt förvånad över hur de (Samhall) har agerat i det här.

Inger Ridderstrand-Linderoth anser inte att det faktum att Torsby backat, efter att saken dragits inför rätta, innebär att kommunen kan undgå kritik:

– Kommunen borde veta bättre än att teckna kontrakt utan upphandling.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *