Monica Östman
Monica Östman tvingas avbryta upphandling. Foto: Stewen Quigley.

Kan inte vänta på dom: tvingas avbryta

Private Nursing förlorar stort på en segdragen domstolsprocess. Uppsala kommun avbryter den upphandling av nio äldreboenden som företaget vann i september i fjol.


Under förra året upphandlade Uppsala kommun driften av sammanlagt nio äldreboenden. Företaget Private Nursing stod som vinnare när tilldelningsbeslutet presenterades i september.

I upphandlingarna har äldrenämndens värderingsmodell för ökad kvalitetsprofilering använts. Kommunen slår fast att Private Nursing erbjuder högre kvalitet inom samtliga utvärderingsområden vid samtliga verksamheter.

Fast upphandlingen överklagades till förvaltningsrätten och hamnade i juridisk långbänk. Frösunda Omsorg ansåg att vinnaren fått göra en otillåten komplettering av sitt anbud.

Nu drar Uppsala kommun tillbaka den pågående upphandlingen. Monica Östman, ordförande i äldrenämnden, förklarar varför:

– För att kunna garantera patientsäkerheten och tryggheten för de boende har vi valt att avbryta upphandlingen.

Kommunen har, utan framgång, gjort en framställan till rätten om att påskynda beslutet.

– Det är olyckligt att den juridiska processen har dragit ut så på tiden, men vi kan inte längre låta de boende, anhöriga och personal sväva i ovisshet och därför har vi fattat det här beslutet, fortsätter Monica Östman.

Idag drivs Årstagården och Hasselparken av Aleris medan Victum har Sävjahus och von Bahr. Lillsjögården, Skogsgården och Granbommen är i Vardagas regi. Uppsala kommun driver Dalbyhemmet och Hagundagården.

Tanken var att boendena skulle gå över till Private Nursing i april och maj i år. Nu tar kommunen över för att driva dem i egen regi.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *